BERN: Bern
beschrijving plaats Bern

Navigatie: [ TERUG ]

 
 
Bern  BERN
 Bern
 hoogte: 542 m
 Euroholidays is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden.
 
Eigen vervoer
Vanuit Midden Nederland: ca. 800 km
Vanuit België (Antwerpen): ca. 702 km
 

  Boek een hotel in Bern
 
momenteel geen aanbod
 

Bern
Hoogte: 542 m
Aantal inwoners: ca. 12.700

Er is nauwelijks een andere stad die haar historische trekken zo bewaard heeft als Bern, de hoofdstad van Zwitserland. De oude binnenstad van Bern staat op de lijst van de UNESCO-wereldcultuurgoederen en heeft met 6 kilometer arcades, de zogenaamde gaanderijen, een van de langste tegen het weer beschermde winkelpromenades van Europa. Uniek te noemen is de middeleeuwse sfeer van de stad met de talrijke bronnen, zandsteengevels en historische torens. Het mooiste uitzicht over de door de Aare omstroomde oude binnenstad biedt de verhoogde rozentuin boven de Bärengraben of het platform van de 101 meter hoge Münstertoren. Steil omlaag vallen de voormalige wallen en bastions naar de rivier af. De boetiekjes, bars en kleinkunstpodia van de oude binnenstad, gedeeltelijk in keldergewelven, en de kleine straatcafés trekken zowel inwoners alsook veel toeristen aan. Ondanks het goede openbare vervoer verkent men de oude binnenstad van Bern het best lopend.

De wereldwijd meest omvattende verzameling werken van de kunstenaar Paul Klee bevindt zich in het Zentrum Paul Klee aan de rand van de stad. Het Albert Einstein Haus getuigt van het verblijf van de fysicus aan het begin van de 20e eeuw in Bern. Van Historisches Museum, via het Kunstmuseum, het Schweizerische Alpine Museum tot aan het Museum für Kommunikation heeft Bern veelsoortige tentoonstellingen te bieden.

Bern is zetel van de regering van Zwitserland. Op slechts enkele passen van het centraal station verheft zich het nationaal parlementsgebouw (Bundeshaus) boven de stad. Meestal staan de deuren van het gebouw open voor bezoekers, en wie geluk heeft komt misschien ook een van de leden van de regering in de steegjes van de stad tegen.

In de zomer nodigt de Aare uit tot het ultimatieve zwemplezier; heel goede, geoefende zwemmers laten zich in de schone Aare met zicht op het nabijgelegen Bundeshaus drijven. Ook aan de loop van de rivier liggen de botanische tuin, het dierenpark Dählhölzli en de oude stadswijk Matte. Bern en de beer, zijn wapendier, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tijdens een bezoek aan de stad mag een bezichtiging van de Bärengraben, waar de beren zich met wortelen laten voeren, niet ontbreken.

Op de pleinen van de oude binnenstad bieden kleurrijke weekmarkten hun waren aan. Bijzonder bezienswaardig is de Zibelemärit (uienmarkt), telkens op de vierde maandag in november: al in de vroege ochtenduren vult het aan de ui gewijde, traditionele volksfeest de stad met bezoekers.

Bezienswaardigheden
 
  • Oude binnenstad - zandsteenhuizen, steegjes, bronnen en de middeleeuwse sfeer maken deze oude binnenstad uniek.
  • Gaanderijen - de door de hele stad lopende arcades maken winkelen bij ieder weer mogelijk.
  • Zentrum Paul Klee - de wereldwijd grootste verzameling werken van de kunstenaar Paul Klee; het door de Italiaanse architect Renzo Piano ontworpen culturele centrum bestaat uit drie gegolfde delen van het gebouw.
  • Bärengraben - bij het wel bekendste symbool van de stad laten de beren zich met wortelen voeren.
  • Regeringszetel - het Bundeshaus is een van de symbolen van Bern en regeringszetel van Zwitserland.


laatst bewerkt op 07-09-2012